Batterierna
Med stor sannolikhet har batteriet laddats ur under vintern. Det kan vara en bra idé att ladda dem under ca. 10 minuter så att du direkt ser att bevattningen går igång som den ska. Det gör du enkelt genom att låta solcellen ligga i full sol i 10 minuter. OBS! Tänk på att du måste sätta igång den enheten.
Pumpen
Ibland kan ventilen fastna när den inte används en längre tid. Det visar sig i så fall när du slår på pumpen och den pumpar utan att något vatten kommer.
Det är lätt åtgärdat genom att sätta en liten bit slang i inloppet som man med hjälp av en spruta full med vatten trycker in vatten i enheten.
Slanganslutningar
Det är lätt hänt att slangarnas anslutning till enheten blir påverkade när den varit nedkopplad och förvarad ihopvirad en period. Om de inte sluter helt tätt kan det komma luft i systemet med läckage, långsam eller ingen pumpning av vatten till följd.
Därför rekommenderas att du gör om kopplingarna genom att kapa vardera av de två slangarna som ansluts mot enheten ca. en centimeter och plugga in dem igen.
Kontrollera även anslutningarna mellan droppmunstycken och svettslang/microporus-slang så att de är intakta. Kapa en centimeter och foga samman igen vid behov.
Rengöring
Det är en bra ide att passa på att göra rent vattentunnan innan den ska börja fyllas upp igen.
Försäkra dig om att filtret hamnar minst 10 cm från botten och att eventuell vattensensor sitter säkert fäst på inloppsslangen två-tre centimeter ovanför filtret.
Det är vanligt att smuts som kommer in i systemet har förts till slutet av slangen. För att rensa ut detta tar man bort det sista droppmunstycket och pumpar vatten igenom slangen innan man sätter tillbaka det och tar Irrigatian i bruk. Då sköljs förhoppningsvis eventuella främmande partiklar ut.
Stopp i droppmunstycken
Om det kommit smuts i droppmunstycken brukar det gå bra att få dem rena genom att vända på dem. Använd gärna en en spruta med vatten och avkalkningsmedel för att rensa munstyckena. Innan rengöringen tas de försiktigt bort och rengörningsblandningen trycks sakta igenom munstycket. Om möjligt bör munstyckena rengöras redan på hösten eftersom eventuell smuts kan lossna lättare då.
Här hittar du alla instruktioner för de olika modellerna.
Instruktion Irrigatia modell C12L och C24L - Modell 2021 ->
Instruktion Irrigatia modell C12 och C24 - Äldre modell med vred.
Instruktion för modell C60, C120 och C180 (engelska)
Tips och information om olika typer av konfiguration, C12 och C24 (engelska)
Instruktion för att installera ett sandfilter (engelska)
Byte av kretskort modell C12 och C24 - Äldre modell med vred.
Byte av pumphuvud modell C12 och C24 - Äldre modell med vred.
Vill du ha hjälp med att förstå dokument med engelsk text är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.
Här är tips på vad du kan testa om din Irrigatia inte fungerar som den ska:
Micro-Porous gräver man ner i jorden. Den har ett skyddshölje för att förhindra att hålen i slangen sätts igen. Kan vattna en större yta än dropp-/svettslangen som läggs ovanpå jorden.
TIPS! Micro porous ska man gärna vattna på första gången när man vill använda den så för att bryta ytspänningen så att vattnet enkelt går igenom skyddshöljet.
Man kan ansluta 6m, antingen som en lång slang eller 6 x 1 m.
Då är det munstycket trasigt. Koppla bort det tillfälligt och ersätt med ett helt. Normalt kommer det lika mycket ur alla munstycken.
På modell C12L rekommenderas inte fler munstycken än 24 och på modell C24L högst 48 stycken.
Det kommer lika mycket vatten ur varje munstycke och en vits med att ha många munstycken är att man kan fördela vattnet mellan större och mindre krukor genom att t.ex ha ett munstycke i en mindre kruka, två munstycken i en medelstor kruka och tre munstycken i en stor kruka för att tillgodose bevattningsbehovet.
Man ska inte ansluta färre än sex munstycken. Det kan vara skadligt för enheten.
Vattensensorn behöver stoppas ner i tunnan. Den brukar normalt sett också pipa med jämna mellanrum, men är batterinivån låg kan pipet utebli.
Lampan lyser annars med fast sken när den pumpar och blinkar när den laddar.
Den blinkar det antal gånger som vredet är instält på åt gången; en gång om den står på ettan, tre gånger om den står på trean osv.
För de digitala varianterna kommer det upp en felkod i fönstret som visar vad som är fel med den.
Felkoderna står i bruksanvisningen.
Vrid vredet till noll och prova att sätta på den igen. Har den laddat i några timmar så ska pumpen gå igång, OBS! Tänk på att vredet måste vara inställt på 1-5 för att enheten ska ladda.
Batterierna har för mycket laddning. De ska bara laddas initialt ca 10 minuter och sedan är laddningen självreglerande med laddning och urladdning när den vattnar.
Koppla ur droppmunstyckena och låt pumpen pumpa tillbaka till vattentunnan tills batteriet är urladdat.
Normalt räcker de ca 1,5 år. Vi rekommenderar därför att du byter dem när du startar upp för ny säsong så att inte problem uppstår under högsäsongen!
Det kommer lika mycket vatten ur varje munstycke. Hur mycket vatten det kommer beror på flera faktorer: hur mycket solen laddat batterierna, vilken inställning enheten har och hur många munstycken man använder. Man kan testa genom att sätta ett kärl under ett munstycke för att se hur mycket vatten som pumpas ut.